ΤΟΥΟΤΑ Mirai: η Νο1 καινοτομία της δεκαετίας

Το Toyota Mirai είναι η πιο σημαντική καινοτομία της τελευταίας δεκαετίας.Το όχημα με κυψέλες υδρογόνου κατέκτησε την πρώτη θέση στον κόσμο, στην κατάταξη με τις 100 πιο ριζοσπαστικές καινοτομίες στο χώρο της αυτοκίνησης σύμφωνα με το Κέντρο Διοίκησης Αυτοκινητοβιομηχανίας της Γερμανίας (CAM).

Με τους πρώτους Ευρωπαίους πελάτες στη Γερμανία, τη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο να το έχουν ήδη παραλάβει, το Toyota Mirai με τις μηδενικές εκπομπές ρύπων, εγκαινιάζει μια νέα εποχή στον κόσμο της αυτοκίνησης.

Για να γίνει η κατάταξη, η ομάδα CAM, που έχει έδρα το Bergisch Gladbach με επικεφαλής τον καθηγητή Dr. Stefan Bratzel, εξέτασε διεξοδικά πάνω από 8.000 νέες καινοτομίες στο διάστημα 2005 με 2015. Η αξιολόγηση έγινε βάσει της συνάφειάς τους με την αγορά και τη βιομηχανία καθώς και βάσει του επιπέδου καινοτομίας τους.

Το Toyota Mirai στην κορυφή της κατάταξης

Νικητής αναδείχθηκε το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο, μαζικής παραγωγής, με κυψέλες καυσίμου. Στο Toyota Mirai το υδρογόνο μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια στη συστοιχία κυψελών καυσίμου και έτσι τροφοδοτείται ο ηλεκτροκινητήρας 114 kW/155 HP. Τα Fuel Cell Οχήματα (FCVs) μηδενικών ρύπων που εκπέμπουν μόνο νερό είναι εύκολα στη χρήση τους, όπως τα συμβατικά, προσφέρουν απολαυστική εμπειρία οδήγησης και μπορούν να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα χάρη στην αυτονομία και το χρόνο ανεφοδιασμού τους, που και στις δύο περιπτώσεις είναι εφάμιλλα ενός βενζινοκίνητου οχήματος.

Το Toyota Prius Plug-in Hybrid στην 3η θέση

Το Toyota Prius Plug-in Hybrid που λανσαρίστηκε το 2012 είναι ένας ακόμα νικητής στην έρευνα του CAM και επίσης, μοναδικό στο είδος του: το πρώτο plug-in μοντέλο μαζικής παραγωγής μπορεί να φορτίζεται από οποιαδήποτε συμβατική ηλεκτρική πρίζα και επιπλέον του ηλεκτρισμού 5,2 kW/h χρησιμοποιεί μόλις 2.1 λίτρα καυσίμου ανά 100 χλμ. που αντιστοιχούν σε 49 γραμμάρια εκπομπών CO2 ανά χλμ. Στην κατάταξη των 100 σημαντικότερων καινοτομιών βρίσκεται στην 3η θέση.

Κορυφή